Elde Görülen Kesici Delici Yaralanmalar

Genellikle elin iç kısmında damar ve sinirlerin tendonların geçtiği bölgede oluşmaktadır. Evde ya da endüstriyel alanda bu tür kazalar görülebilir. Mutfak kazaları, cam bardak veya saç kesileri, derin ama küçük yaralara yol açabilir.

Kanamanız çoksa temiz bir bezle elinizin o bölgesine hafifçe bastırmanız kanın pıhtılaşmasını ve kanamanın durmasını sağlar. Çok nadiren önkol ve kol düzeyinde atardamar kesisi olursa aşırı kanamalar oluşabilir. Böyle bir durumda dahi geniş şekilde sarılması ve o ekstremitenin yukarıda tutulması genellikle kanamayı durdurur.

Elimizin iç yüzü, birçok sinir damar ve tendonun geçtiği bir alandır. Fizik muayene sırasında doktorunuz hangi yapıların kesildiğini genellikle tahmin edecektir. Acil serviste küçük derin olmayan cilt kesileri dikilebilir. Ancak derin ve önemli sinir / tendon / damar yapıları üzerine denk gelen kesilerde en güvenli yol, yara içerisindeki yapıların kontrol edilmesi gerekirse onarılıp öyle kapatılmasıdır. Bu yaklaşım, özellikle çocuklarda, kendini ifade edemeyen hastalarda daha da önem kazanır.

Eğer geçirdiğiniz kesinin sadece cilt kısmı dikilmişse ve elinizde 24 saat geçmesine rağmen hala bazı alanlarda duyu kayıpları hareket kayıpları varsa, tekrar bir uzmana görünmenizde yarar vardır. El cerrahisinde erken yapılan girişimler, her zaman dokular taze yaralanmış olduğu için daha avantajlıdır. Beklemek, araya giren zamanda iyileşme yanıtının başlamasına ve kesilmiş uçların bozulmasına yol açabilmektedir.

Özellikle parmaklarımızı bükmemizi düz tutmamızı sağlayan tendonlarda kesi oluşursa, dikilmelerini takiben aktif ya da pasif hareket programları verilir. İlk 6-8 haftada onarılmış tendonun kopmaması ve yapışmaması için, hastanın dikkatli davranması gereklidir. Elinize uygulanan fizik tedavi protokolü (Kleinert, Duran, Ekstensor dinamik atel vs.) neyi gerektiriyorsa, o çizgiden çıkmamanızda fayda vardır.

Tendon cerrahisinde bazen kopma, yapışma ve sertlik veya uzama ile karşılaşılmaktadır. İkincil olarak aynı bölgenin açılması durumunda başarı oranları düşmektedir. Bu noktada tedaviniz süresince, elinizi egzersizleriniz dışında hiçbir mekanik iş için kulanmamanız öğütlenir.

Sağlıkla Kalınız.

Dr. Murat Kayalar