Elde Sık Görülen Konjenital Anomaliler

Doğum sonrası ilk yıl içerisinde yeni doğan bebek, çocuk hekimlerince periyodik olarak izlenmektedir. Bu muayeneler doğum sonrası sık karşılaşılan durumların erken tesbiti ve tedavisi için kritik önemdedir. Bu sayede doğum felci, kalça displazisi bazı gözle görünür doğumsal deformiteler tanı alabilmektedir.

Elimizde doğumsal olarak görülen en sık anomali, yapışık parmaklardır. Syndaktili denilen bu durumun kendi içinde basit ve kompleks tipleri vardır. Kemiklerin de birbirine yapışık olduğu, tırnakların kenarındaki dokunun eksikliğinin olduğu formlar biraz daha dikkatle birbirinden ayrılmalıdır.

Parmak dublikasyonları özellikle başparmak dublikasyonları , birden fazla aynı parmağın oluşması durumudur. Genellikle bir tanesi daha az gelişmiş olduğundan bebeklik döneminde ameliyat edilirler. Tek bir parmağa dönüştürülürler.

Yarık el (cleft hand) deformitesi ise, elin tam ortasında derin bir yarık olmasıdır. Bu anomalide; cildin eksik olduğu 1. parmak aralığının genişletilmesi, yarığın kapatılması ve fazla olan kemiklerin düzenlenmesi esaslı kompleks cerrahiler yapılır.

Başparmak hipoplazisi; değişik varyasyonları olan, küçük ve az gelişmiş bir başparmak görünümünden, tamamen kullanışsız bir başparmağa kadar geniş bir yelpazede görülen bir rahatsızlıktır. Kasların gelişmediği durumlarda bazen pollisizasyon (2. Parmağın başparmak konumuna indirilmesi) bazen de tendon transferleri ile tedavi edilir.

Çocuğunuzun elinde veya ayağında farkettiğiniz şekil bozukluklarında konunun uzmanına başvurmanızda yarar vardır. Burada bahsedilmeyen bir çok hastalık ve sendrom bulunmaktadır.

Sağlıkla kalın.