Ayaktan Ele Parmak Transferi

AYAKTAN ELE PARMAK TRANSFERİ

Sayın hastamız, elinizdeki yaralanma nedeniyle parmaklarınızda kayıp yaşadınız. Öncelikle geçmiş olsun. Size yapılması planlanan ayaktan parmak nakli ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Ayaktan nakil ameliyatları, acil ya da 2-3 ay bekleyerek yapılabilmektedir. Bu kararı verirken, eldeki yumuşak dokunun durumu ön plana çıkar. Eğer elinizde, parmaklarınızdan geriye doğru dokularda ezilme varsa, bu durum nakil için bir dezavantajdır. İlerleyen günlerde/haftalarda böyle bir doku ölümü beklentisi olursa, bazen parmak nakli öncesi örtücü bir doku nakli gerçekleştirilmektedir. Kemik ve tendonların üzeri örtülür. Beklendikten ve enfeksiyonsuz bir yara iyileşmesi elde edildikten sonra parmak nakli gerçekleştirilmektedir.

Başparmak, elin fonksiyonlarının %50 sini oluşturur. Uçtan birinci eklem gerisine geçen kayıplarda kısalık, başparmağın kapasitesini azaltır. Bu yüzden bu tür kayıplarda, ayaktan başparmak transferi yapılmaktadır. Ayak başparmağı tırnak ve yumuşak dokusu inceltilerek ele konulur. Görünümü el başparmağına benzer. Ancak elinizdeki diğer parmakların kaybı durumunda, ayak 2.3. parmaklardan nakil yapılmaktadır. Bu durumda görüntü el parmaklarından farklı olmaktadır.

  • Başparmak dışı tüm parmaklarınızın kaybı durumunda, başparmağın karşısına en az 2 parmak konulması düşünülür. Ya 4.5. parmaklar yada 2.3. parmaklar nakledilir. İşiniz gereği işaret ve orta parmağınızı yoğun kullanıyorsanız, bunu belirtmeniz durumunda nakil o şekilde planlanır. Ayaktan iki parmak nakli cerrahın tercihine göre birlikte veya tek tek ayrı seanslarda planlanabilir.

  • Nakil yapılması planlanan parmaklarda (elde) eklemlerin var olması, nakil sonrası hareket yeteneğinin daha iyi olmasını sağlamaktadır.

  • Nakil ameliyatları, uzun süren ve her dokunun ayrı ayrı dikildiği ameliyatlardır. Hem atardamarların hem de toplardamarların en az 5 gün süreyle tıkanmaması için pıhtılaşma önleyici tedavi verilir. Eliniz kalp seviyesinde tutulur. Vücut ve ortam ısınız ayarlanır. Bol sıvı verilerek tedaviniz sürdürülür.

  • Sahip olduğunuz ek hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar varsa belirtiniz. Yaşınız ve yaralanma şekliniz başarıyı etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Sigara kullanımı varsa bırakınız. Bu ameliyat sırasında kesinlikle içilmemelidir.

  • Ameliyattan sonra elinizi hareket ettirmemeniz gerekir. Atel uygun pozisyonda durması için yastıkla desteklenir. Bilinçli olarak oynatmayı denemeyiniz.

  • Damarların stabil işler hale gelmesi için en az 1 hafta gerekmektedir. Pansumanlarınız doktorunuz tarafından yapılıcaktır.

  • Ayakta nakledilen kısım genellikle çevre yumuşak doku yeterli olduğu için kapatılabilir. Nadiren bu bölge için ek doku nakli işlemleri gerekebilir. Yürümeniz değişmemektedir. Ayakkabı içerisinde konforlu tabanlıklar ile yaşantınıza devam edebileceksiniz.

  • Nakledilen parmakta duyu gelişimi sinir iyileşmesine bağlıdır ve 1-1.5 yıl sürebilir. Bu esnada karıncalanma az duyma veya aşırı hassasiyet gibi durumlar olabilir. Soğuk intoleransı olabilir.

  • Ameliyattan çıktıktan sonra ilk 6 saat bir şey yememeniz önemlidir. Bu dönemde dikilen damarlarda tıkanıklık olursa tekrar ameliyata alınmak zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuz damarı tekrar gözden geçirme işlemi yapabilir.

  • Az da olsa nakledilen parmağın kaybedilmesi damarların tıkanması görülebilmektedir. Genellikle %95 üzerinde başarılı olan bu tarz ameliyatlarda nadiren birçok faktöre bağlı olarak bu durum oluşabilmektedir.

Mikrocerrahinin en kapsamlı ve dikkat gerektiren ameliyatlarından birini olma kararını iyi değerlendirmenizi ve yakınlarınızla beraber hayatınıza olumlu katkı vermesini dilerim.

Dr. Murat Kayalar